top of page
  • Obrázek autoraŘemeslo pomáhá

Mezigenerační zážitkové vzdělávání s canisterapií

Aktualizováno: 1. 12. 2023

Zorganizovat něco takového byl náš podzimní nápad v Nadačním fondu Řemeslo pomáhá. Již druhým rokem pořádáme mezigenerační dílny v Senior Otrokovice, ale chtěli jsme letos oslovit i jiné z podobných zařízení ve Zlínském kraji. Na podzim jsme navázali partnerství s další střední školou, kterou je SPŠ OA v Uherském Brodě. V této škole se učí nejen technické učební obory, ale také je zde obchodní akademie, na které se vyučuje mimo jiné obor sociální činnost.


Vytvořili jsme tedy nezvyklé spojení pro realizaci „výstavby“ adventního města, které se vzájemně krásně propojilo. Studentky oboru sociální činnost pod vedením zkušené pedagožky Lucie Sekaninové vytvořily úžasný tým. Děvčata si mohla v praxi vyzkoušet práci aktivizačních pracovnic v sociálních zařízeních, zažít na vlastní kůži pocit z práce, která má smysl. Mohly si popovídat se seniorkami, jejichž věk dalece přesahoval 90 let. Seniorky si užily jejich mladé energie a společně vytvořily nádhernou atmosféru.


Aby toho nebylo málo, přizvali jsme k nám ještě zástupce Bratrstva psích tlapek, z. s. jejichž členové v rámci projektu MPSV ve spojení s pražskou organizací Spolu Tudy z. s. realizují canisterapeutická setkání právě v těchto zařízeních v rámci 5 krajů ČR. Kdo by nechtěl zažít mezigenerační tvoření za přítomnosti čtyřnohého parťáka? Canisterapeutický tým tvořila fenka Gessy se svou paničkou Hankou Růžičkovou. Jejich návštěva nebyla první, domov navštěvují pravidelně již od srpna. Tentokrát Gessy dohlížela na řádnou výstavbu adventního městečka. Studentky přitom měly možnost zjistit, jak taková canisterapie probíhá, jaké jsou její výhody, což se jim v budoucí praxi bude rozhodně hodit.


Povedlo se! V úterý 28. 11. 2023, pár dní před nadcházejícím adventem, jsme město vybudovali a dokonce i společně rozsvítili. Co vy na to? Patří řemeslo, vzdělávání, studenti, senioři, canisterapie a umění darovat radost ze života k sobě? My jsme přesvědčeni, že rozhodně ano. Je krásné vidět radost v očích všech, jak si předávají své zkušenosti a nadšení.


A až se budou absolventky SPŠ OA rozhodovat o své budoucí kariéře, jistě si na tento nevšední zážitek vzpomenou. Třeba se s nimi jednou zase potkáme na našich setkáních, ale to už budou v rolích sociálních nebo aktivizačních pracovnic a kdo ví, třeba i canisterapeutek.




















































































19 zobrazení
Tradix Golden leave 2_edited.png
bottom of page