top of page
  • Obrázek autoraŘemeslo pomáhá

STAVÍME BUDOUCNOST - 3. ROČNÍK

Někteří už mají jasno! Obkladačem, bagristou, štukatérem, zedníkem, podlahářem nebo …? Možná jen prozatím, ale třeba si už opravdu někdo vybral, čím by se jednou rád stal.


V sobotu 16. září 2023 proběhla v areálu Střední odborné školy a Gymnázia ve Starém Městě akce pod názvem Stavíme budoucnost, aneb inspirujeme se přírodou. Během celého dne se návštěvníků věnovala stovka řemeslníků, výrobců stavebních materiálů, pedagogů, studentů a učňů. Tématem III. ročníku edukativního a zábavného festivalu stavebních řemesel pro rodiny s dětmi, budoucí studenty profesních oborů a v neposlední řadě také pro laickou i odbornou veřejnost bylo zaměřeno na volbu povolání. Akci připravili Nadační fond Řemeslo pomáhá a Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město pod záštitou senátora Josefa Bazaly, Radní Zlínského kraje Ing. Mgr. Zuzany Fišerové, Ph.D. a města Staré Město.


Organizátoři tohoto festivalu stavebních řemesel si kladou za cíl více přiblížit stavební obory a nadchnout žáky pro řemeslnou práci, která je v dnešní době čím dál víc žádána. „Do programu zapojujeme studenty, pedagogy školy a přední výrobce stavebních materiálů. Na jednotlivých stanovištích zástupci firem představili své výrobky a technologie v hravé i edukační formě,“ sdělila Petra Benešová, spoluorganizátorka a ředitelka Nadačního fondu Řemeslo pomáhá.

Prezentovali se profese a učební obory nejen pro chlapce, ale také pro dívky. Osobní setkání s řemeslníky jako jsou kováři, klempíři, štukatéři, podlaháři, elektrikáři, výrobci dřevěných hraček a na druhé straně s marketéry, techniky, kreativci, designéry, obchodníky, strojaři atd. je to, co umožňuje blízký kontakt s jednotlivými řemesly, s lidmi, kteří je vykonávají, nebo se na ně učí.


Všichni odborníci na slovo vzatí připravili opět nové a neokoukané aktivity, které odrážejí moderní technologie a postupy ve stavebnictví. Mnozí ze vzdálených koutů republiky a nelitovali svého volného času, aby se věnovali dětem nové generace. Děti opět mohly vyzkoušet nově připravené řemeslné výzvy. "Desítku známých stanoviště doplnil poprvé štukatér, podlahář a kovář. U každého stanoviště kromě razítka získal i malou pozornost, a tak vesměs každému ani dvě ruce nestačily při odchodu domů. Během programu se mohli návštěvníci vydovádět v kreativní zóně a dětské venkovní herně plné kostek a kostiček,“ doplnila Petra Benešová.


Novinkou, která napomůže realizaci a rozvoj mezigeneračních dílen pro seniory, studenty a pedagogy, které již pravidelně od roku 2022 organizuje NF Řemeslo pomáhá a realizuje je ve spolupráci s učni a mistry odborného výcviku SOŠG Staré Město, bylo Kolo štěstí. Každý si za symbolických 50 korun odnesl praktický dárek a za splněné úkoly vysvědčení Stavebního mistra a medaili vyrobenou studenty SOŠG.


Odkaz na fotogalerii:









































































37 zobrazení
Tradix Golden leave 2_edited.png
bottom of page