top of page
  • Obrázek autoraŘemeslo pomáhá

VÍŠ, ČÍM VŠÍM MŮŽEŠ BÝT VE STAVEBNICTVÍ?? „MLADÍ ARCHITEKTI A STAVITELÉ VE ŠKOLE V PŘÍRODĚ“

Aktualizováno: 16. 10. 2023

Nadační fond řemeslo pomáhá opět vyrazil mezi děti, tentokrát na školu v přírodě do Vizovic. Během jednoho dopoledne se 80 žáků ZŠ stalo mladými architekty, urbanisty, designéry, staviteli, řemeslníky.


V teoretické části, se děti dozvěděly spoustu nových věcí, jako například kdo je urbanista, co je to imobiliář, jaký je rozdíl mezi inženýrskými sítěmi a infrastrukturou apod. Poté následovala praktická část složená ze tří bloků: pohybové zdatnosti, manuální zručnosti a kreativity. Využili jsme krásný venkovní areál a z budovy jsme se přemístili do přírody a užívali si tak teplého podzimního dne.

V pěti skupinách vzniklo pět originálních maket měst budoucnosti, všechna splňovala základní urbanistické prvky, byla propracována infrastruktura města a nechyběl ani imobiliář a zeleň s dalšími přírodními prvky, které si žáci opatřili v nedalekém lese.


Z žáků se v této části stali opravdoví architekti a urbanisté, kteří mysleli na všechno potřebné pro kvalitní život ve městě. V teoretické části se mimo jiné dozvěděli, že se na stavbě musí také dodržovat bezpečnost práce. Co všechno musí řemeslníci používat, aby předešli úrazu si vyzkoušeli na vlastní kůži ve sportovním bloku. Slalom s plně naloženými kolečky cementem byl vítanou pohybovou aktivitou, stejně jako stavba „Karlova mostu“ pomocí vajec, kde bylo třeba překonat překážky.

Vysoce odborná část, kde si mohli vyzkoušet hned několik řemesel od zedníka, přes instalatéra, topenáře až po podlaháře byla připravena tak, aby si všichni mohli zkusit každou profesi samostatně nebo i v menších skupinkách.


Jako vždy jsme se dozvěděli, že by se jim líbilo mít něco z vodo-topo-plyn sortimentu doma místo Lega. Prý je to větší zábava. Největší radost měli kluci i holky, kdy se jim podařilo sestavit vlastní plynové potrubí a otočit kohoutkem, se zvoláním: „už proudí“ se pak nechali vyfotit se svým dílem.

Společná práce pěti šestnáctičlenných družstev byla naprosto harmonická. Všichni si vzájemně pomáhali, komunikovali mezi sebou, starší pomáhali mladším.


Jsme rádi, když má naše práce smysl. Pokud byste chtěli zažít se svými žáky něco podobného, obraťte se na nás. Programy projektových dnů připravujeme na míru podle věku a počtu žáků a lze je hradit ze Šablon. Více na www.remeslopomaha.cz a na e-mailu info@remeslopomaha.cz.













































































11 zobrazení
Tradix Golden leave 2_edited.png
bottom of page