top of page
  • Obrázek autoraŘemeslo pomáhá

SETKÁNÍ TŘÍ GENERACÍ "TRUHLÁŘŮ" - SENIOR OTROKOVICE, 14. 10. 2022

Druhá akce „mobilní dílny“, kterou připravila Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město ve spolupráci s Nadačním fondem Řemeslo pomáhá se konala v pátek 14.10.2022. „Dnes jsme zvýšili laťku a pro naše zkušené parťáky a parťačky z domova pro seniory ze Senioru Otrokovice mistři odborného výcviku a jejich učni připravili komponenty pro výrobu praktické poličky s háčky. Po bedýnce na nářadí, kterou si vyrobili v srpnu už jsme věděli, že to s jistotou zvládnou“ sdělila nám Soňa Patočková, zástupkyně ředitele SOŠG Staré Město.


Učni druhého ročníku oboru truhlář, sice věděli, kam je jejich mistr veze, ale nedokázali si vůbec představit, co se bude dít. Velkým překvapením pro ně bylo, když viděli 90 letého pana Bruna, který bravurně zvládal úplně všechno bez dopomoci, když si povídali s babičkami více než 80 letými, které poprvé drželi v ruce vrtačku, když jim povídali o jejich životě a práci. Senioři je chválili a sdíleli s námi všemi své nadšení. Kluci Sebastián, Viktor a Tadeáš si odnášeli zkušenost k nezaplacení. „Největším překvapením pro nás všechny ovšem bylo, když tito mládenci seniory o přestávce obsluhovali, nalévali jim kávu a s úsměvem jim ji podávali. A paní Olinka, ta se už dnes nemůže dočkat, až zase přijedeme. Toto nám dává smysl, toto je radost ze života“ řekla Petra Benešová Nadační fond Řemeslo pomáhá.

A jak to vidí studenti druhého ročníku oboru truhlář - Viktor, Sebastián a Tadeáš? „Když nás sem mistr vezl vůbec jsme netušili, co tady uvidíme. Je to naše první zkušenost. Toto v dílně nezažijete. Jsem moc rád, že jsem sem mohl jet a vidět lidi v tak vysokém věku, jak jsou šikovní. No, máme se co učit.“ „Ze začátku jsem měl strach, že něco pokazím, ale za chvíli už mě to přešlo. Všichni byli strašně milí a hodní. Bylo to tady moc fajn a rád přijedu zase.“ „Ty babičky jsou úplně úžasné a hrozně šikovné. Skoro vůbec jsem jim nemusel pomáhat. Všechno pěkně zvládaly a ještě jsme si povídali. Na dílně si sice taky vykládáme kluci mezi sebou, ale toto je něco jiného. Tady se něco dozvíme a hlavně ty zkušenosti těchto lidí, fakt paráda.“


„Jsem moc mile překvapený, jak to těm klukům jde. Jak si hezky povídají s lidmi a mají trpělivost, to bych do nich nikdy neřekl. Jsou tak přirození. Snad jim to vydrží, je to bezva vědět, že máte ve třídě takové šikovné mladé lidi. Je to velká zkušenost, jít ven z dílny do neznámého prostředí a ještě někoho něco učit. Zvládli to na absolutní jedničku“ sdělil nám nadšeně mistr odborného výcviku Miroslav Umlauf.

Klienty Senioru opět vzájemná spolupráce moc bavila a z výsledku společné práce měli velkou radost. Měli jste je vidět, když si své výrobky s pýchou odnášeli do svých pokojů. „No toto až uvidí manžel od dcery, který je truhlář, tak spadne.“, říkala paní Marta. Paní Jarmila se už nebojí se ocenit: „Byli moc zruční, ale to my taky.“ A paní Maruška má svůj jasný plán: „Toto si vystavím, ať to rodina vidí a čučí.“No řekněte, nejsou všichni úžasní? Byla jsem překvapená ze studentů, jak se neostýchali a dokázali komunikovat a vést naše klienty. Jsem nadšená ze všech pedagogů z SOŠG, kteří se nebojí vyzkoušet něco tak naprosto unikátního, s takovým dopadem na psychiku seniorů, i když tuším, že je to pro ně náročné. A také mám nesmírnou radost z toho, jak moc to baví naše klienty a přináší jim to uspokojivý pocit z toho, kolik toho ještě zvládnou. Děkuji Vám všem!“ řekla Romana Rochovanská, aktivizační pracovnice.


Spojení generací, které si mají co předávat. Spojení party nadšenců, co dají hlavy dohromady a hlavně nebojí se věci realizovat, je to, co naše společnost potřebuje. Bez motivace a osobních příkladů budou řemesla postupně vymírat a zkušenosti starých lidí zapadnou v zapomnění. „Osobně jsem šťastná, že takové lidi kolem sebe mám a těším se na každý další den, který s nimi budu moci strávit při nějaké hezké činnosti.“ Doplnila Benešová.












10 zobrazení
Tradix Golden leave 2_edited.png
bottom of page