top of page
  • Obrázek autoraŘemeslo pomáhá

SENIOŘI S VRTAČKOU A ZÁŘÍCÍ ŠTĚSTÍM

Nejen, že má řemeslo zlaté dno, ale dokáže udělat i velkou radost těm, co už si mysleli, že to nikdy nevyzkouší. V domově pro seniory v SENIORu Otrokovice dne 30. srpna 2022 vznikla opravdová truhlářská dílna. Pod vedením zkušených mistrů odborné výchovy ze SOŠG Staré Město a Nadačního fondu Řemeslo pomáhá.

„Vidět ženy i muže ve věku 80+ jak někteří poprvé a někteří už velmi zkušeně drží v ruce vrtačku, kladívko a s nadšením se vrhají do práce, to je oboustranná radost.“ Sdělil mistr odborného výcviku oboru truhlář Miroslav Umlauf.

U zrodu tohoto setkání bylo obyčejné kafe a povídání si o životě seniorů v domově. Proč to nezkusit, spojit domov pro seniory a školu, kde se učí mladí truhláři a kovoobráběči. Od toho je Nadační fond Řemeslo pomáhá, který se pouští svými aktivitami napříč generacemi a spojuje všechny od malých dětí v základních školách až po seniory v opravdu vysokém věku.

„Když to dokáží děti, proč nedat příležitost těm, co už mnohé dokázali a možná už i zapomněli co všechno umí, čím vším byli v mládí prospěšní. Udělejme pro ně den řemesel přímo v domově, kde žijí“ Přišla s nápadem Petra Benešová z Nadačního fondu Řemeslo pomáhá, která má na starosti výukové programy pro děti v ZŠ.

Tvoření je pro seniory velmi důležité, trénují si tak postřeh, jemnou motoriku, musí spolu komunikovat, ale hlavní je, aby byli spokojení, užili si krásný den, na který budou dlouho vzpomínat. Benefitem je, že si své výrobky odnesou s sebou a právem na ně mohou být pyšní.

„Původně jsme plánovali, že se akce zúčastní 10 seniorů mužů, ale nakonec jsme se nestačili divit, jak velký zájem o tuto aktivitu byl, a to i ze strany žen, to nás překvapilo nejvíce. Nakonec nás bylo v dočasné „truhlářské dílně“ 16. Tu pro nás připravili nadšenci ze SOŠG SM a NF Řemeslo pomáhá“, pochlubila se Romana Rochovanská aktivizační pracovnice domova pro seniory v SENIORu Otrokovice.


„Nevěděli jsme, jak budou senioři zdatní, a proto jsme pro první, pilotní setkání připravili něco, o čem jsme byli přesvědčeni, že s naší dopomocí zvládnou, jednoduchou bedýnku na nářadí, či cokoliv jiného, pro seniory důležitého. Když jsme viděli jejich nadšení a přístup k práci o to víc nás to potěšilo; kéž bychom měli tolik nadšených studentů v našich učebních oborech, posteskli jsme si“, sdělily nám s radostným úsměvem na tváři Miroslava Kořínková a Soňa Patočková, obě zástupkyně ředitele SOŠG Staré Město.


Ještě než nadšení „truhláři a truhlářky“ dokončili své výrobky vedení domova se dohodlo s NF Řemeslo pomáhá a SOŠG SM na pokračování. „S Petrou Benešovou je to letos už druhá akce, kterou jsme v SENIORu uskutečnili. Přináší zábavu, poučení i profesionální vybavení. Snažíme se pro seniory a jejich rodiny chystat pestré i sofistikované aktivity. Zapojujeme co nejvíce seniorů a pokud to jde, i jejich rodiny či všechny generace“, říká Zdeněk Mikel, ředitel SENIORu Otrokovice.


Spojení NF Řemeslo pomáhá se SOŠG Staré Město funguje už třetím rokem a mají za sebou několik velkých eventů pro veřejnost zaměřených na podporu řemeslných oborů, které dlouho dobu skomírají a není o ně zájem z řad mladých lidí. I během covidu plánovali a realizovali programy s cílem oslovit co nejširší veřejnost. Výsledkem jejich práce je velký festival stavebních řemesel pro celé rodiny „Stavíme budoucnost“ jehož druhý ročník právě chystají. Bude se konat 17. září v areálu SOŠG Staré Město. Přijďte se přesvědčit, jak jim to spolu ladí.






25 zobrazení
Tradix Golden leave 2_edited.png
bottom of page